Boeken

Het boek bestaat uit twee delen; het eerste deel praktijk-anekdotes, en het tweede deel informatie, tips en voorbeelden over alles waar een honden- of katteneigenaar mee te maken kan krijgen, overigens ook weer “opgehangen” aan leuke praktijkvoorbeelden.

 1. De Lint
 2. Peter, wordt in het boek Ties genoemd.
 3. Dat doet-ie anders nooit!
 4. Uitgeverij Gelderland ISBN/EAN: 978-94-91826-33-7 NUR: 402(deel 1)/600(deel2). Tekeningen Erwin van Versenveld (enkele tientallen); 432 pag.
 5. Tekst achterzijde: Peter de Lint zit vol mooie verhalen na 28 jaar op de Veluwe en 12 jaar aan de Spaanse Costa Blanca een dierenartsenpraktijk gehad te hebben. Over markante en nuchtere veehouders, kleurrijke en emotionele bazen van honden en katten, bevlogen en internationale dierenbeschermers, trouwe en eigenzinnige dieren en hilarische en trieste gebeurtenissen. In ”Dat doet-ie anders nooit” verhaalt de geboren Epenaar er op een    luchtige en humoristische manier over. Het boek bevat niet alleen onvergetelijke anekdotes, maar staat ook boordevol informatie, want de schrijver deelt met prettig leesbare verhalen een flinke hoeveelheid van zijn kennis van de diergeneeskunst, waar iedere eigenaar van een hond, kat, koe of paard zijn voordeel mee kan doen. Inde  bijna 150 hoofdstukken spatten zijn liefde voor mensen en dieren en gevoel voor humor van het papier. Erwin van Versendaal uit Epe verrijkt het boek met enkele tientallen prachtige cartoons.
 6. Geen recensie gevonden; alleen bij verkoop adressen info als op de achterkant boek.

Inhoud.    

 1. Het boek bestaat uit twee delen; het eerste deel praktijk-anekdotes, en het tweede deel informatie, tips en voorbeelden over alles waar een honden- of katteneigenaar mee te maken kan krijgen, overigens ook weer “opgehangen” aan leuke praktijkvoorbeelden.
 2. 1972-2012
 3. In Epe en Albir (Costa Blanca, Spanje). Na een jaar Canada (voornamelijk vanwege het avontuur, vooral gezelschapsdieren en paarden) vanaf 1972 in de praktijk van zijn vader in Epe, een gemengde praktijk. In Spanje een kliniek voor gezelschapsdieren.
 • Uit de verhalen op te maken de gebruikelijke samenstelling van honden, katten en enkele “exoten”. In Spanje werd/wordt anders met honden en katten om gegaan maar er is inmiddels wel wettelijke regelgeving.
 • De medicijnen die genoemd worden zijn de gangbare middelen van die tijd. De kliniek was behoorlijk modern. Clientèle bestond naast Spanjaarden voor een belangrijk deel uit Engelsen en Nederlanders (overwinteraars of immigranten).
 • Gangbare operaties worden uitgevoerd. Beschreven operaties lopen goed af.
 • Wat sociale status betreft behoorde de familie kennelijk tot de (welgestelde) immigrantengroep, maar ook zeer toegankelijk voor de Spanjaarden. Erg communicatief, wat ook wel uit de stijl van de verhalen blijkt.
 • Iedereen was mondig (zie boven).
 • Kennelijk voldoende
 • Niet speciaal genoemd. Uitzondering: er is speciaal een Seat Alhambra gekocht om spullen en dieren van Spanje naar Nederland te kunnen vervoeren.
 • Liefde en interesse voor het dier en voor de mens vormen de basis van het plezier in de praktijk.
 • Het boek is in de derde persoon enkelvoud geschreven. Ties is de hoofdpersoon die alles beleeft en ook de adviezen geeft. Dat leest makkelijker dan bij een ik-verhaal.
 • Empathisch met een gezonde dosis nuchterheid.
 • Opvallend is de tweedeling van het boek. Deel twee, “Wie volgt”, bestaat uit 240 pagina’s (iets meer dan de helft) informatie en tips met een breed scala aan onderwerpen: van anaalklierproblemen tot de zin van vaccineren, de aanschaf van een hond, opvoed-adviezen, maar ook een duidelijke analyse van de problemen met de zorgplicht in de Oostvaardersplassen en het risico van de ziekte van Lyme.

 

 

 • Schrijver