Boeken

Roman over het leven en de belevenissen van dierenarts Floris Malting.

 1. Auteur: Teenstra
 2. Initialen Djurre
 3. Titel De zondagsfietser en de schildpad  Sub titel Roman van een dierenarts
  4. Uitgever Luitingh Utrecht, 1987   EAN 9789024516636  aantal pagina’s 172,  geïllustreerd met tekeningen van de schrijver   op omslag, tekening waterschildpad in water
  5. Flaptekst: Dierenarts Floris Malting vindt op de stoep van zijn praktijk een schildpad die in ellendige staat verkeert. Het dier doet het met zijn zachte schild aan een bakkerswaar denken en hij noemt hem Gevulde koek. Voor een dierenarts in een stadspraktijk zijn dit soort gebeurtenissen heel gewoon.
  Malting ontpopt zich tot een man die alles maar al te graag van de zonzijde beziet
  Neuriënd opereert hij zijn patiënten, fluitend rijdt hij naar een afgelegen havengebied om er een half verlamde scheepshond te behandelen. Zijn werk heeft echtere ook schaduwkanten.,
  Een hond met een maagkanteling komt op een ongelukkig moment. Wanneer cliënte een loopje met hem trachten te nemen, dan gromt er iets in zijn binnenste. Een naburige nieuwe collega zit hem met zijn ‘dierenwinkel” ook behoorlijk dwars.
  Maar gelukkig weet zijn levensgezellin Ineke altijd weer zijn opgewekte aard naar boven te brengen. Zijn racefiets kan gerust zijn tweede levensgezellin genoemd worden. Met zijn fietsmakkers legt hij menige kilometer af. Een en ander vindt zijn hoogtepunt in Luik Bastenaken Luik. Wielrennen blijkt echter geen sport zonder risico.
 4. Type boek Roman
 5. In welke tijd uitgegeven 1987
 6. welke plaats / regio Teenstra woonde in Rotterdam, maar in het boek is geen aanwijzing dat dat ook de stad is waarin het boek speelt.
 7. Patiënten-aanbod: kleine huisdieren, vnl. honden, katten en konijnen.
 8. Diergeneesmiddelen/ therapieën: Beschreven aandoeningen en behandelingen stemmen overeen met wat in latere jaren, tot in begin 21e eeuw, gebruikelijk was.
 9. (Resultaten van) bepaalde ingrepen.???
 10. Sociale status (verandering?) van de vee-/dierenarts.???
 11. (On)mondigheid van de eigenaar/veehouder. Eigenaren laten wel weten of ze met voorgestelde behandeling eens zijn.
 12. Geen informatie, ook niet indirect, geen luxe praktijk
 13. Algemeen met auto, maar ook op de fiets.
 14. Hoe ziet de ik-persoon/schrijver zich als dierenarts? ???
 15. Hoe schetst de schrijver het beeld van een dierenarts? ???
 16. Informatie over mens-dier relatie? Heeft zelf een hond en meerdere katten.
 17. Geef enkele opvallende fragmenten / citaten /bijzonderheden uit het boek of artikel

De grote lijnen in het boek zijn de persoonlijke situatie en belevenissen van Floris Malting. Afgewisseld met verhalen over patiënten, eigenaren, aandoeningen en behandelingen uit de praktijk.
Persoonlijke verhaal. Malting woont nu samen met Ineke en haar dochter Geertje. Zijn dochter Leonie uit zijn eerste huwelijk komt vaak op bezoek. De eigen hond heet Floris. Malting fietst mee in een fietsgroep die regelmatig samenkomt. Eén fietstocht wordt uitgebreid beschreven.
Over de praktijk. Problemen over een vrije vestiging in de buurt worden beschreven. Sommige operaties doet Malting zelf, zoals het verwijderen van een gehoorgang bij een chronisch ontstoken oor. Behandeling van een gebroken poot wordt naar collega verwezen.
Allerlei patiënten passeren de revue. In de late avond als hij al in bed ligt komt er een kat die niet kan plassen. Nadat door te spoelen de urineweg weer vrij is spuit de bloederige urine overal heen, ook op de kleding van de eigenaar die aansluitend flauw valt.
Tijdens een fietstocht met een groep; Luik-Bastenaken-Luik krijgt Malting een ongeluk. Hij kan daarna niet werken en er moet er een vervangende collega komen. Dat geeft de nodige problemen.
Na in de vroege ochtend de geboorte bij een labrador begeleid te hebben schildert Ineke na thuiskomst de eerste van een serie schilderijen die aangeeft dat ze zwanger is.

 

 

 • Schrijver