Boek met praktijk anekdotes uitgegeven ter gelegenheid van 125 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.
- Auteur : Overhaus
- Initialen H.B.M.
- Titel : Lichtvoetig Hoefgestamp
- Uitgever: 1987 Duphar Nederland B.V. Amsterdam ter gelegenheid van 125 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.
132 pagina’s, illustraties: z/w Silvester Brobbel Amsterdam ISBN, aantal pagina’s, geïllustreerd of niet, kleur z/w, foto omslag : z/w twee grazende paarden.
- Flaptekst of samenvatting: H.B.M. Overhaus (1926) deed van 1954 tot 1968 als dierenarts praktijk in Ouderkerk aan de Amstel. Daarna was hij ruim 23 jaar adjunct directeur van een openbaar slachthuis en een gemeentelijke vleeskeuringsdienst, aanvankelijk in Hoorn, later in Haarlem. Na ruim een jaar directeur te zijn geweest van de gemeentelijke vleeskeuringsdienst in Haarlem, volgde medio 1984 zijn benoeming tot kringdirecteur van de Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees, eerst van de kring Zuid-Holland (Noord), later van de kring Noord-Holland. 1 juli 1987 beeindigde H.B.M. Overhaus zijn actieve loopbaan door gebruik te maken van de V.U.T.-regeling.
Ook in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde was de auteur actief: bestuurslid van de afdeling Noord-Holland van 1967-1982, hoofdbestuurslid van oktober 1976 tot oktober 1982 en ten slotte vice-voorzitter vanaf oktober 1978.
- Recensie: niet aanwezig.
Inhoud:
- Type boek: praktijk anekdotes,
- tijd : 1954-1980
- plaats: Noord-Holland
- Groot en klein, verschuiving conform de tijd.
- Diergeneesmiddelen/ therapieën (bijzonderheden?).Injectie penicilline (Prijspeil 1954) rund: 25 gulden. In begin is er vaak sprake van de ‘veeverloskundige’.
- Gangbare ingrepen en verrichtingen. Meest met goede afloop, een enkele ‘blunder’..
- Sociale status: bevriend met medische collega’s..
- Mondige eigenaren, zeker de boeren..
- NVT
- Mobiliteit: auto
- Liefde en interesse voor dier en mens, waaruit de liefde voor het vak spreekt.
- Beschrijft zijn vak als een 24/7 beroep, bij nacht en ontij, waarbij je niet ‘schoon’ blijft.
- Empathisch en reëel.
- De incubatietijd is bij rabiës wel een paar weken en soms nog veel langer. En terwijl veterinair Nederland de blik gericht hield naar het oosten, waar de hondsdolheid langzaam in de richting van ons land oprukte via…(blz 117)